Tražiš li sreću?

O sreći je napisano mnoga djela, ja nekako volim krenuti od Aristotela i njegovog poimanja sreće. Aristotel je sreću definirao kao “najveće dobro”. Što je to najveće dobro?

Aristotel kaže da bi najveće dobro (u ovom slučaju sreća) bila individualna nezavisnost i zadovoljstvo samim sobom. Aristotel ne stavlja naglasak na sreću kao ispunjenje osnovnih ljudskih potreba, već na potrebu da čovjek sam sebi bude dovoljan. Međutim, ako bismo projecirali Aristotelove naputke za sreću na našu svakodnevicu, oni bi izgledali ovako:

  1. Koristi sve svoje sposobnosti i mogućnosti koje su ti dane,
  2. Daj sve od sebe da bi se osjećao zadovoljno i korisno u svojoj okolini,
  3. Ispuni život zabavom i zadovoljstvima,
  4. Budi odgovoran prema sebi i drugima,
  5. Rasti i uči cijeli život (intelektualno zadovoljstvo).

Pixabay

       Kada bismo slijedili ove naputke, mogli bismo lakše prevladati naše svakodnevne probleme. Iako teško izlazimo iz komfort zone i nije nam se lako okrenuti za 180 stupnjeva, ali ako je to potrebno da doživimo sreću – zašto ne? Svaka promjena kod čovjeka pokreće neku drugu promjenu, koje smo svjesni ili je nismo svjesni. Promijenite se onoliko koliko sebe možete zamisliti promijenjene, svoje promjene shvatite kao korake. Prvi korak može biti naljepnica na frižderu na kojoj piše: “Zabranjen pristup nakon 19 sati”, drugi korak može biti taj da najbolju frendicu nagovorite da krene s vama u teretanu, treći korak može biti vezan za motivaciju. Na primjer, već neko vrijeme gledate svoje omiljene traperice kako skupljaju prašinu u ormaru i ta patnja dok ih onako lijepe gledate potiče vas da dalje koračate kako biste ih jednog dana ponovno obukli.

Pixabay

          Ne zaboravite da je BITNO kamo koračate, KOLIKO dugo koračate i S KOJIM CILJEM koračate. Ako je vaš cilj gubitak kilograma, i ako je to ono što će vas učiniti sretnima, onda je vrijeme za koračanje ka cilju. Prije nego što se upustite u ovu avanturu, dobro razradite svoje korake i sreća neće izostati.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s